2394026066 - 6944296922 info@diatrofimou.eu Μεγ.Αλεξάνδρου 10, Λαγκαδάς, 57200

Προγράμματα Διατροφής

Απώλεια πλεονάζοντος βάρους-λίπους

Το κάθε πρόγραμμα διατροφής προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις του καθενός. Στόχος η απώλεια λίπους που έχει υπέρμετρα αποθηκευθεί στο σώμα και κρύβει άμεσους κινδύνους για την υγεία (λιπώδης διήθηση ήπατος, δυσλιπιδαιμία, άπνοια, σακχαρώδη διαβήτη, …). Παράλληλα δίνεται έμφαση στην εκμάθηση σωστών διατροφικών συνηθειών για την αποφυγή επαναπρόσληψης βάρους στο μέλλον. Ιδιαίτερο κομμάτι της διατροφικής εκπαίδευσης αποτελεί η αναγνώριση όλων εκείνων των παραμέτρων που οδήγησαν αρχικά στο επιπλέον βάρος έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη ή να προληφθούν τυχόν υποτροπές.

     Αύξηση και διατήρηση βάρους σε καταστάσεις υποθρεψίας

Εξίσου ανησυχητικό και ίσως κάποιες φορές σε μεγαλύτερο βαθμό επικίνδυνο είναι και το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, που οδηγεί σε ελλείψεις απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Ως αποτέλεσμα των ελλείψεων αυτών προκύπτουν διαταραχές σε βιοχημικό, ορμονικό, μυοσκελετικό, καθώς και γνωστικό επίπεδο. Στόχος η επαναφορά του ατόμου σε φυσιολογικό σωματικό βάρος με την παράλληλη εκπαίδευση σε θέματα φυσιολογίας, μεταβολισμού και επιλογής ισορροπημένων γευμάτων. Το άτομο θα μάθει να έχει τον έλεγχο του οργανισμού του, βελτιώνοντας την ποσότητα και κυρίως την ποιότητα των γευμάτων του.

Υγιεινή διατροφή και έλεγχος βάρους

«Κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν» (Ιπποκράτης)

Εδώ το κύριο μέλημα του προγράμματος διατροφής είναι να σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι πρωτίστως ισορροπημένο, βασισμένο στα πλαίσια της Μεσογειακής διατροφής, αλλά και ευέλικτο έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να το ακολουθήσει χωρίς να αναστατώνεται η καθημερινότητά του. Αντιθέτως, στόχος μας είναι η βελτίωση της σε επίπεδο σωματικής ενέργειας και ψυχικής διάθεσης.

Διατροφή σε Παθολογικές καταστάσεις(υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, παθήσεις πεπτικού-ήπατος-νεφρών, αναιμία, οστεοπόρωση, θυρεοειδή, αλλεργία, δυσανεξία)

 

Εκτός από τον αδιαμφισβήτητο ρόλο της διατροφής στην πρόληψη κάποιων ασθενειών, όπως είχε πει και ο Ιπποκράτης: «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου»

Συνήθως συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε τη διατροφή μας κατόπιν εορτής…, δυστυχώς όταν σε κάποια περίοδο της ζωής μας αντιμετωπίζουμε εμείς ή κάποιο συγγενικό/φιλικό μας πρόσωπο σοβαρά προβλήματα υγείας. Έστω και τότε όμως οι σωστές διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία της θεραπείας. Σε αρχικά στάδια μπορεί να υπάρξει μέχρι και ίαση, ενώ σε σοβαρότερες καταστάσεις μετριασμός των όποιων αρνητικών επιπτώσεων και καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Σκοπός όλων των παραπάνω αν μη τι άλλο η καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς.

 

 Διατροφή σε Εγκυμοσύνη και Θηλασμό

        Η εγκυμοσύνη είναι από τις πιο έντονες συναισθηματικά περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Η όμορφη αυτή περίοδος είναι και εξίσου καθοριστική για την υγεία τόσο της ίδιας όσο και του εμβρύου. Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή καθώς και η καθιέρωση ελαφράς σωματικής άσκησης επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη του εμβρύου, την υγεία του νεογέννητου καθώς και τη διατήρηση της υγείας της μητέρας.

       Κάθε γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετέπειτα στο θηλασμό πρέπει να φροντίζει για την ποικιλία και την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνει καθώς και για την έγκαιρη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου της.

       Ένα προσεγμένο διατροφικό πλάνο μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για γυναίκες που έχουν μη επιθυμητή αύξηση βάρους ή ήτανε υπέρβαρες/παχύσαρκες όταν ξεκίνησε η εγκυμοσύνη τους. Ακόμη όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα ναυτίας, υπερέμεσης, πάσχουν από φαινυλκετονουρία (PKU) ή έχουν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά (δ.δ.). Επίσης αν εμφανίσουν διαβήτη κύησης ή υπέρταση πρέπει απαραιτήτως να ζητούν τη συμβουλή ενός διαιτολόγου-διατροφολόγου για τη σωστή διατροφική τους κάλυψη.

 

 Παιδική-εφηβική παχυσαρκία (έλεγχος ανάπτυξης)

       Ξεκινώντας από τον έλεγχο της ανάπτυξης ενός παιδιού/εφήβου  με τις κατάλληλες σωματομετρήσεις αποφασίζουμε για την πορεία της διατροφικής παρέμβασης η οποία συνήθως στηρίζεται στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Κύριος στόχος σε αυτές τις ηλικίες είναι η εναρμόνηση του βάρους με το ύψος όσο το παιδί συνεχίζει να αναπτύσσεται.

        Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας παιδιών και εφήβων και έχει επιτυχία μόνο εάν υπάρχει κατάλληλη συνεργασία του ειδικού με ολόκληρη την οικογένεια. Κανένα παιδί/έφηβος δεν θα τα καταφέρει εάν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν πειθαρχούν και δεν το στηρίζουν με τις πράξεις τους.

       Μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα παρέχεται απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων με έμφαση στα 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και στα ενδιάμεσα σνακ αναλόγως της καθημερινότητας του απιδιού/εφήβου (φροντιστήρια, αθλητικές δραστηριότητες), θα προετοιμάσει το παιδί/έφηβο για την ενήλικη ζωή του και οι συνήθειες που θα υιοθετήσει θα το ακολουθούν και μετέπειτα.

       Τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο (με σεμινάρια που διοργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα) τα παιδιά/έφηβοι αποκτούν βασικές γνώσεις σε θέματα διατροφής κυρίως μέσα από συζητήσεις και διαδραστικές μεθόδους.

 

 Διατροφικές διαταραχές (νευρική ανορεξία, βουλιμία, συναισθηματική υπερφαγία, ορθορεξία)

           Ο όρος αναφέρεται σε προβληματικές συμπεριφορές διατροφής όπως περιοριστική διατροφή, επεισόδια υπερφαγίας, πρόκληση εμετού, κατάχρηση διουρητικών ή υπακτικών, υπέρμετρη αύξηση ή μείωση βάρους, υπερβολική άσκηση και κάθε είδους ανάρμοστες μεθόδους, που όμως έχουν αντίκτυπο στις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, τις σκέψεις του και τα συναισθήματα του.

       Βασικός στόχος της διαιτολογικής παρέμβασης εδώ είναι να επαναφέρει τη φυσιολογία του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα, για να υπάρχει και ισορροπία στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου σε γνωσιακό και συναισθηματικό επίπεδο. Προετοιμάζει έτσι σταδιακά το άτομο  να  αναγνωρίσει τα πραγματικά αίτια που το οδηγούν σε διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές, να τα αντιμετωπίσει και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το φαγητό.

       Βασικό εργαλείο της διαιτολογικής παρέμβασης για τη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών είναι η χρήση ενός ημερολογίου διατροφής, με στόχο την καθημερινή καταγραφή της τροφής που καταναλώνει ο ασθενής, της ποσότητας, του τόπου και της διάθεσής του. Επίσης αξιολογείται η ποιότητα της διατροφής, καθώς γίνεται προσπάθεια εντοπισμού των καταστάσεων και τροφών που πυροδοτούν τις αντίστοιχες συμπεριφορές. Ακολουθεί ο σχεδιασμός του διαιτολογίου με συστηματικά γεύματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα σνακ ώστε να υπάρχει ισορροπημένη διατροφή με σωστή αναλογία μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών. Παράλληλα γίνεται εκπαίδευση για το τι σημαίνει φυσιολογική διατροφική συμπεριφορά, εξηγώντας ότι η τροφή δεν είναι μόνο θερμίδες αλλά μας παρέχει όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Το πρόγραμμα διατροφής περιλαμβάνει όλες τις τροφές χωρίς να υπάρχουν απαγορευμένες, χρησιμοποιώντας προπλάσματα διατροφής και ισοδύναμα τροφών για καλύτερη επεξήγηση των μερίδων.

 

 Αθλητές (προετοιμασία-παρακολούθηση αθλητών και ομάδων)

 

        Ευτυχώς στις μέρες μας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας ασχολείται με τον αθλητισμό και μάλιστα από μικρή ηλικία. Ανάλογα με το άθλημα, το φύλο, την ηλικία και πολλούς άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την καθημερινότητα του κάθε αθλητή πρέπει να προσαρμόζεται και το ημερήσιο διαιτολόγιό του. Έτσι εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή απόδοση και αποκατάσταση από τυχόν τραυματισμούς ή καταπονήσεις σε προπονήσεις ή/και αγώνες.

       Ένα διατροφικό πλάνο λοιπόν μπορεί να είναι είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο ομάδας, αναλόγως με το άθλημα και τις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Ειδικά για τους αθλητές πολύ εποικοδομητικά είναι τα σεμινάρια που διοργανώνονται με σκοπό την απόκτηση βασικών γνώσεων σε θέματα διατροφής, φυσιολογίας και ψυχολογίας, ώστε ο κάθε αθλητής να συνειδητοποιήσει πως σημαντικό μέρος της μελλοντικής επιτυχίας του εκτός από τη σκληρή προπόνηση και τις θυσίες που αυτή απαιτεί, είναι και η τήρηση βασικών και πιο εξειδικευμένων διατροφικών κανόνων.Ακόμη και στους επαγγελματίες αθλητές και πρωταθλητές η επιτυχία εξαρτάται κατά 60% από τη σωστή προπόνηση και κατά 40% από τη σωστή διατροφή.

Ξεκινώντας από τη διατροφική αξιολόγηση πραγματοποιείται συλλογή δεδομένων για αξιολόγηση και ανάλυση σύστασης σώματος (λιπομέτρηση), ενεργειακού ισοζυγίου (πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας- μέτρηση βασικού μεταβολισμού) καθώς και διατροφικών συνηθειών (ημερολόγιο καταγραφής) στο δίπολο αθλητικής απόδοσης και υγείας.

Στη συνέχεια γίνεται η διατροφική παρέμβαση, με παροχή συμβουλών για τους καλύτερους διατροφικούς χειρισμούς στην προπόνηση, τις προαγωνιστικές περιόδους, τους αγώνες, αλλά και σε περιόδους τραυματισμών. Όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο παρέχονται συμβουλές και για την επίτευξη και διατήρηση σωματικού βάρους, σωματικού λίπους και μυϊκής μάζας. Ακόμη έμφαση δίνεται στη σωστή ενυδάτωση και την ορθολογική χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και «αθλητικών τροφίμων» (ροφήματα, τζελ, μπάρες). Εννοείται ότι ακολουθεί η διατροφική παρακολούθηση (παρακολούθηση προόδου, μέτρηση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα).

Μοιράσου το: